Vet en slib in riolering

Vet en slib zorgen dat het rioleringsstelsel vervuild. Vooral het vet zet zich af en kan zorgen voor steenharde lagen en verstoppingen. Wanneer deze organische vervuiling zich opbouwt en gaat rotten zorgt dat voor stank en H2S vorming. Klagende burgers, ad-hoc reinigingswerk en een snel slijtend stelsel zijn het gevolg. Niet echt gewenst.

Uiteraard is met een uitgekiend reinigingsprogramma een boel op te lossen, immers, dat gebeurd al 100 jaar zo. Echter brengt dat ook zo de nodige zaken met zich mee. Wegafzettingen, zwaar materieel, overlast voor burgers etc. Wanneer er bijvoorbeeld een keer per tien jaar wordt gereinigd is dit allemaal wel overkomelijk. De realiteit is echter anders. Er zijn vele stelsels met knelpunten die jaarlijks of zelfs meerdere keren per jaar worden gereinigd.

Dat is precies waar het interessant is om duurzame alternatieven te overwegen.

Vet en slib afbreken met bacteriën

In rioolwaterzuiveringsinstallaties doen we het al jaren; vet en slib afbreken met bacteriën. Door specifieke micro-organismen aan het rioolwater toe te voegen kunnen grote herstel-/reinigingswerken, inclusief bijbehorende overlast, worden uitgesteld of zelfs worden voorkomen. Door specifieke behandelingen, waarbij Bio-Col bacteriën worden verspreid over strategisch gekozen rioolputten, wordt de aangroei van vetafzetting voorkomen. Sterker, een juiste behandelwijze resulteert zelfs in aantoonbare afname van rioolslib, vet en stankoverlast. De behandelingen kunnen efficiënt worden uitgevoerd waardoor geen overlast voor de omgeving is.

vet in riolering aanpakkenIn sommige gevallen is het een goed idee naast de Bio-Col behandeling een additionele aanpak in te zetten. Het plaatsen van TS-elementen op knelpunten in de riolering. Deze vetvreters lossen langzaam op in het water en laten continue bacteriën los. Deze zorgen dat het vet en slib wordt afgebroken. Groot voordeel van deze methode is dat de elementen slechts enkele keren per jaar vervangen dienen te worden.

Voor een optimaal resultaat, of bij overmatige verontreiniging, biedt een combinatie van bovenstaande methoden uitkomst.
Doordat alle producten biologisch zijn wordt duurzame oplossing voor mens en milieu gecreëerd.